Snart Nytår 2024/25!

Gode råd, hvis din hund eller kat er bange for fyrværkeri 

Nytåret er et stort problem for mange hunde og katte, som reagerer med angst overfor ukendte, høje lyde. For nogle af de firbenede kan behandlng af nytårsangst med medicin være en stor hjælp op til og på selve dagen.

Det kan du gøre

Hold nytårsaften sammen med dit dyr eller få dit dyr passet et trygt og fredeligt sted, hvor der ikke skydes af. Kan det ikke lade sig gøre, kan du hjælpe dit dyr ved at:

  • Planlæg i god tid: Kontakt din dyrlæge i god tid og tal om, hvordan du bedst kan støtte dit dyr. 

  • Vær til stede: Bliv sammen med dit dyr og hold øje med dets reaktioner. Din tilstedeværelse kan have en beroligende effekt.

  • Skab en tryg atmosfære: Sørg for beskæftigelse til dit dyr. Skru op for radioen, tænd lys og træk gardinerne for for at dæmpe lydene udefra.

  • Tilbyd gemmesteder: Lad katten gemme sig i et skab eller i et rum uden vinduer, hvis det er muligt. Dette kan give en følelse af sikkerhed.

  • Motioner din hund: Gå en lang tur med hunden, så den er fysisk træt om aftenen. Husk at holde hunden i snor.

  • Hold katten inde: Sørg for, at katten bliver indendørs for at undgå uheld og yderligere stress.

  • Overvej medicin eller kosttilskud: I samråd med din dyrlæge kan det være relevant at anvende medicin eller kosttilskud for at mindske angst. Det er vigtigt at starte denne proces i god tid for at finde den mest effektive løsning for dit dyr.

Hent flere god råd her

Nye Åbningstider 

Pr. 1.10 ændres klinikken åbningstider således at mandag, tirsdag og torsdag lukkes kl 17.00 , hvor klinikken tidligere lukkede kl.17.30.

Kattens Uge 39

Igen i år samarbejder 8 organisationer for at udbrede kendskabet til det ansvarlige ejerskab af katte.

Uge 39 er ugen, hvor der er fokus på ID mærkning af katte samt på vigtigheden af neutralisering.

          Læs mere om Kattens bud på E-bog: Katteejerens 9 bud

 

Fagdyrlæge godkendelse 2024

Tillykke!

Lena Pelle blev regodkendt  juni 2024 som Fagdyrlæge i sygdomme hos hunde og katte. Godkendelsen gælder 5 år ad gangen. For at opnå regodkendelse skal der dokumenteres aktiv deltagelse i efteruddannelse, samt vidensdeling. 

Tilfredshedsundersøgelse juni 2024
 
Stor tak til alle jer, som har været forbi klinikken og ulejliget jer med at besvaret de mange spørgsmål i vores årlige kundetilfredshedsundersøgelse!!
Det er meget værdsat. Det er kun gennem jeres svar og oplevelser, vi får mulighed for at tilpasse vores ydelse til jeres behov som ejere af et kæledyr.
At I viser os en tilfredshed med at 9 ud af 10 kunder giver os  10 ud af 10 mulige point, er vi meget beærede og ydmyge over. TAK! 
Vores målsætning er at gøre vores bedste, - mest for dit kæledyr, men også og for dig som ejer, hver dag.
 
Maj 2024 :Klar til kat?
 
En ny webportal udviklet i samarbejde med Kattens Værn, Inges Kattehjem, Felis Danica, Dyrenes Beskyttelse, Den danske Dyrlægeforening m.fl., med en rakke gode råd til katteejere, og jer der overvejer at blive det.
Se ’Klar til kat’ 
 
 

 

Ny ISO certificering 2024

Onsdag d.17.april fik klinikken besøg af Hovedkontoret i ISO dyrlægen med henblik på fornyet certificering. Vi fik en meget fin positiv kritik.ISO Dyrlægen er en frivillig certificeringsordning under Den Danske Dyrlægeforening. Som medlem af ISO Dyrlægen er dyreklinikkerne og dyrehospitalerne certificeret i kvalitetsledelse efter ISO 9001-standarden.

 

    

Hovedformålet med ISO Dyrlægen er at sikre, at arbejdsgange kvalitetssikres og effektiviseres, så der er mest mulig tid til det vigtigste – dyrlægens behandling af dyret. Samtidig er der fokus på kommunikation, så du som dyreejer tages med på råd i beslutningen om dyrets behandling.

Certificering gennem ISO Dyrlægen kræver, at der er visse obligatoriske krav til dyreklinikker og dyrehospitaler, som er opfyldt. Samtidig skal der arbejdes aktivt med løbende forbedringer af patientsikkerhed, kvalitet, kundetilfredshed og sikring af god medarbejdertilfredshed.

Fælles kursus marts 2024

Bistrup Dyreklinik arrangerede sammen med Bella, Tune, Taastrup og St. Havelse Dyreklinik et fælleskursus den første weekend i marts for alle vores medarbejdere, - dyrlæger, veterinærsygeplejersker, og klinikassistenter/dyrlægestuderende. 

Vi blev klogere på kattens adfærd,  "hvorfor er det svært for en kat at leve i et fællesskab, fremfor at have glæde af en artsfælle"-  var blot et af de mange spørgsmål, som vi fik svar på.

Alle 5 klinikker ønsker at give den bedste service, hvordan møder man ejeren bedst muligt i telefonen, i klinikken? 

Det hjalp eftermiddagens program på, med gennemgang af kommunikation og servicemindethed.

Det var en udbytterig oplevelse at netværke med kolleger fra andre klinikker, lære af hinanden, og nyde dejligt socialt samvær under de flotte rammer på Marienlyst Strandhotel i Helsingør.

Nytår 2023/24

Behandling af nytårsangst hos hunde og katte

Nytårets bulder og brag er bestemt ikke for vores firbenede venner.  Mange hunde og katte reagerer med angst over for ukendte, høje lyde – og for nogle af de firbenede kan behandling af nytårsangst med medicin være en stor hjælp op til og på selve dagen.

Som nytåret 2023 nærmer sig, er det vigtigt at være opmærksom på reglerne for behandling af nytårsangst hos familiedyr.

I de tilfælde, hvor medicinsk behandling af nytårsangst er nødvendig, kræves en forundersøgelse af din hund eller kat, eller at dyrlægen som minimum har et godt kendskab til din hund eller kat,  før du kan få udleveret den receptpligtige medicin.  

Dyrlægen vurderer den enkelte hund eller kats type og grad af angst, samt andre forhold, så som hjertesygdom eller andet, før der tages stilling til hvilken medicin, der egner sig bedst. Medicinen kan medføre bivirkninger, hvorfor det er vigtigt at  medicinere korrekt og individuelt.

Beroligende kosttilskud, så som eksempelvis Kalm, Zylkene, og Relax  kan benyttes af alle uden risiko.

Du kan søge råd og vejledning hos din dyrlæge om, hvordan du kan træne og beskytte dit dyr bedst muligt, og  – og medicin kan være en løsning for de dyr, der har det særligt svært. 

Kaninens Dage 2023  

 

Kaniner er aktive, sociale og gode familiedyr under de rette omstændigheder. Desværre bliver kaniner ofte misforstået. De fleste kaniner får hverken den plads, sociale kontakt med artsfæller, korrekte kost, daglige aktivering eller daglige observation af en voksen, som de har brug for.

Det skal kampagnen Kaninens Dage være med til at ændre på. 

Kampagnen kører i uge 33 fra mandag den 14. august til onsdag den 16. august 2023 og omfatter et bredt udvalg af tilbud til både veterinærfaglige, kaninejere og detailhandlen. Kampagnen oplyser om alt fra kaninens fodring, pasning, neutralisering, social adfærd, generelt adfærd, adfærdsproblemer til behov for aktivering.

Kampagnens fokus er på, hvordan man som dyreejer bedst opfylder kaninernes naturlige behov.

Du kan få viden om kaniners hold, pasning, fodring og adfærd på Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd  

Ny dyrlæge

Da dyrlæge Sofie Poulsen holder syge-/barselsorlov byder vi nu velkommen til vores nye kollega, dyrlæge Maria Juul. Maria har en fortid som sygeplejerske i hospitalsvæsenet. Hun valgte efter en længere årrække at forfølge sin drøm om at blive praktiserende dyrlæge, og fik sit eksamenbevis som autoriseret dyrlæge januar 2023. Efter et kortvarigt job på Stevns tiltræder Maria Juul som dyrlæge juni 2023 hos os i Bistrup Dyreklinik.

Ny vagtordning

Klinikken er juni 2023 indgået et vagtsamarbejde med Værløse Dyreklinik, Ganløse Dyreklinik og Farum Dyreklinik, som skal dække behovet for dyrlægehjælp til familiedyr uden for normal åbningstid. 

Vi kan nu tilbyde kvalificeret dyrlægehjælp udenfor klinikkens åbningstid i nærområdet. 

Døgntelefon 44 48 57 12 

Certificering som Cat Friendly klinik med sølv!

 Klinikken blev 10. februar 2023 godkendt med sølv som Cat Friendly klinik af ISFM (The international Society og Feline Medicine), hvilket betyder rigtigt meget for os.

At få "stempel" på at vi i klinikken bestræber os på at gøre kattenes ( og dermed katteejerens ) oplevelse så stressfri som  muligt. Forskellige tiltag er gjort for at imødekomme kattenes behov, blandt andet har vi indrettet et hjørne i venteværelset til katten, hvor kattene kan vente i ro og fred for hundene.

Der stilles en lang rækker krav for at opnå denne certificering, - at vi har den nødvendige viden om håndtering af katte, den faglige viden om kattens sygdomme, det nødvendige udstyr for at kunne diagnosticere og behandle kattens sygdom, så det er ikke uden stolthed at vi nu er i mål med denne certificering!!

Fælles kursus januar 2023

Bistrup Dyreklinik arrangerede sammen med Bella, Tune, Taastrup og St. Havelse Dyreklinik et fælleskursus den sidste weekend i januar for alle vores medarbejdere, - dyrlæger, veterinærsygeplejersker, og klinikassistenter/dyrlægestuderende. 

Vi blev klogere på hundens adfærd,  "hvorfor hunden på den ene side gerne vil hilse, men ændrer sin hilsen til en aggressiv reaktion?"- var blot et af de mange spørgsmål, som vi fik svar på.

 Alle 5 klinikker har investeret i noget af det bedste udstyr på markedet. Hvordan bliver vi endnu bedre til at udnytte den information som laboratoriet giver os? 

Det hjalp eftermiddagens program på, med gennemgang af laboratoriekendskab, tolkning af  blodanalyser og tests i vores in - house maskiner.

Det var en udbytterig oplevelse at netværke med kolleger fra andre klinikker, lære af hinanden, og nyde dejligt socialt samvær under de flotte rammer på Marienlyst Strandhotel i Helsingør.

Tillykke til Emmelie og Sofie!

Vores 2 dygtige dyrlægestuderende, som har hjulpet os på klinikken i gennem flere år, fuldender dyrlægeuddannelsen januar 2023. Begge er lykkedes med allerede at have sikret sig en stilling i familiedyrspraksis. Sofie skal slå sine folder i det jyske hos Dyrlægehuset Kolding, og Emmelie forbliver i nærområdet og starter sin karriere på Bella Dyreklinik, København.

Et fuldt fortjent stort tillykke til dem begge!!

Nytårsfyrværkeri og medicinering af lydangst 2022-23

Nytåret er et stort problem for mange hunde og katte, der reagerer med angst over for ukendte, høje lyde – og for flere af de firbenede kan behandling af nytårsangst med medicin være en stor hjælp op til og på selve dagen. Men ny praksis betyder, at du som dyreejer i år skal være forberedt på, at dyrlægen ikke kan udlevere den vante medicin til dit dyr.

Igennem flere år har det været muligt for dyrlæger at søge generelle udleveringstilladelser og dispensationer til medicin mod nytårsangst hos hunde. Denne praksis er nu bortfaldet, fordi der på det danske marked er flere godkendte veterinære lægemidler til behandling af de hunde og katte, som får angst af høje lyde.

Den nye praksis betyder, at de hundeejere, der tidligere har fået ordineret Meprobamat hos dyrlægen, som udgangspunkt ikke kan få dette udleveret i år. I stedet skal dyrlægen udskrive et af de markedsførte produkter.  De tilgængelige registrerede præparater virker kortvarigt angstdæmpende og kan hjælpe langt de fleste hunde med at komme godt igennem nytårsaften. Kun i ganske få tilfælde vil disse ikke have den ønskede effekt. I et sådant tilfælde kan det være nødvendigt, at dyrlægen søger dispensation til at kunne ordinere magistrelt fremstillet Meprobamat.

Generelt er det vigtigt både for dyreejer og dyrlægen at kende graden af angst hos det pågældende dyr for at kunne behandle angst bedst muligt. 

Gode råd hvis din hund eller kat er bange for fyrværkeri

  • Hold nytårsaften sammen med dit dyr eller få dit dyr passet et trygt og fredeligt sted, hvor der ikke skydes af.

Kan det ikke lade sig gøre, kan du hjælpe dit dyr ved at:

  • Tale med dyrlægen i god tid om, hvordan du kan hjælpe dit dyr.
  • Blive sammen med dit dyr og holde øje med dets reaktion.
  • Give dyret noget beskæftigelse.
  • Skrue op for radioen, lade al lys være tændt og trække gardinerne for.
  • Lade katten gemme sig i et skab eller i et rum uden vinduer, hvis det er en mulighed i dit hjem.
  • Gå en lang tur med hunden, så den er fysisk træt om aften. Husk at holde hunden i snor.
  • Holde katten inde.
  • Give medicin eller kosttilskud efter dyrlægens anvisning.
  • Hent flere god råd her

 

Fagdyrlæge godkendelse 2022

Pia blev regodkendt 15.juni 2022 som Fagdyrlæge. Godkendelsen gælder 5 år ad gangen. For at opnå regodkendelse skal der dokumenteres aktiv deltagelse i efteruddannelse, samt vidensdeling.

Ny ISO certificering 2022

Onsdag d.15.juni fik klinikken besøg af Hovedkontoret i ISO dyrlægen med henblik på fornyet certificering. Vi fik en meget fin positiv kritik.ISO Dyrlægen er en frivillig certificeringsordning under Den Danske Dyrlægeforening. Som medlem af ISO Dyrlægen er dyreklinikkerne og dyrehospitalerne certificeret i kvalitetsledelse efter ISO 9001-standarden.

 

    

Hovedformålet med ISO Dyrlægen er at sikre, at arbejdsgange kvalitetssikres og effektiviseres, så der er mest mulig tid til det vigtigste – dyrlægens behandling af dyret. Samtidig er der fokus på kommunikation, så du som dyreejer tages med på råd i beslutningen om dyrets behandling.

Certificering gennem ISO Dyrlægen kræver, at der er visse obligatoriske krav til dyreklinikker og dyrehospitaler, som er opfyldt. Samtidig skal der arbejdes aktivt med løbende forbedringer af patientsikkerhed, kvalitet, kundetilfredshed og sikring af god medarbejdertilfredshed.

Ny sygeplejerske juni 2022

Da Julie, veterinærsygeplejerske og Malene, klinikassistent begge er gået på barsel er vi så heldige og glade for at kunne byde Sofie Christensen autoriseret veterinærsygeplejerske velkommen til Bistrup Dyreklinik. Sofie kommer fra en tilsvarende stilling i hovedstadsområdet, hvor hun er udlært. Her fortsatte hun med sit første år af karrieren som færdiguddannet sygeplejerske. Sofie har særlig interesse indenfor ernæring af hund og kat, og hun har allerede opnået en del erfaring i tandbehandling og tandrøntgen.

Sofie startede første dag 1.6., så tag godt imod hende! 

Ny lovgivning vedrørende medicinering januar 2022

Ny EU-forordning ændrer din dyrlæges behandlingsmuligheder

Indtil nu har din dyrlæge kunne tilpasse behandlingen til netop til dit dyr. Men fra i dag 28. januar skal dyrlægen behandle nøjagtigt efter producentens angivelser og kan ikke tilpasse behandlingens længde eller dosis til det enkelte sygdomstilfælde.

Du vil som dyreejer opleve følgende:

  • Begrænsning af de præparater din dyrlæge kan vælge imellem til behandling af en sygdom
  • Du skal møde op med dit dyr hos dyrlægen, før en allerede igangsat behandling kan forlænges.

Formålet med reglerne 

Formålet med de nye EU-regler er at mindske brugen af blandt andet antibiotika til dyr for at bremse resistensudvikling. Som dyrlæger har vi et ansvar for kun at bruge antibiotika i det omfang, det er nødvendigt.

Løsninger er svære at se

Den Danske Dyrlægeforening har sammen med dyrlæger i de andre EU-lande gennem de sidste 4 år arbejdet på at få politikere i Danmark og EU til at anerkende ovenstående konsekvenser. Lovgivningen om, at dyrlægens behandling ubetinget skal følge producentens beskrivelserne, er alligevel vedtaget. Herved tilsidesættes dyrlægens faglighed. 

Danmark er i forvejen et foregangsland i at begrænse anvendelsen af antibiotika til dyr – og resultatet af, at dyrlæger ikke længere kan bruge antibiotika på baggrund af deres uddannelse og veldokumenterede viden, vil medføre, at de nye EU-regler i flere tilfælde kommer til at have den modsatte effekt. Antibiotikaforbruget vil stige, fordi dyrlægen nu skal ordinere præcist den mængde, som står beskrevet for produktet – også i de tilfælde, hvor en kortere behandling, og dermed et lavere medicinforbrug, kan helbrede dyret.

Lægemiddelproducenterne står opgivende overfor et forslag om, at behandlingsbeskrivelserne for deres produkter blot skal tilpasses. Det kommer til at tage adskillige år, hvis det overhovedet er muligt – og Den Danske Dyrlægeforening frygter, at producenterne i stedet vil tage lægemidlerne af markedet, så vi står tilbage uden lægemidler til at behandle dyr med.

Dyrlæger håber på din forståelse

Den Danske Dyrlægeforening og dyrlægerne i Danmark er frustrerede over at blive afskåret fra at bruge deres store viden om lægemidler til at behandle dit dyr bedst muligt. 

Vi håber på din forståelse som dyreejer. Som dyrlæger vil vi gøre vores bedste for dig og dine dyr inden for lovgivningens rammer. Vi vil fortsat kæmpe for at vinde vores ret til en at behandle sygdomme ud fra en faglig vurdering.

Ny fagdyrlæge Lena Pelle

- og Pia Vaaben sygemeldt efter trafikulykke

Sommeren igennem har klinikken manglet en dyrlæge, og vi har derfor været nødsaget til at lukke for tilgang af nye klienter/patienter. Det har været med et blødende hjerte.

Nu kan vi heldigvis se frem til 16.12. at sige velkommen til fagdyrlæge Lena Pelle, som vil tilføre klinikken stor erfaring og dygtighed. Lena har mange års erfaring og har gennemført en lang række kurser og efteruddannelse undervejs i sin karriere. Særligt Intern Medicin og Dermatologi (de medicinske patienter og hudpatienterne) har hendes store interesse.

Slut oktober blev ejer og dyrlæge Pia Vaaben påkørt af en uopmærksom bilist og er nu sygemeldt med et alvorligt lårbensbrud.  Kolleger fra andre klinikker giver os i denne måned en håndsrækning med dyrlægehjælp. Ulykken betyder at vi i november kun har 1 dyrlæge på arbejde, og derfor må henvise til vores nabokolleger en tid endnu.

Vi ser frem ad og glæder os til at situationen normaliseres fra december.

Tak for den store forståelse og loyalitet!!!

Vigtig lovændring!

Efter d.1. juli 2021 vil der ikke længere være fremlysningspligt for katte, der ikke bærer et ID-mærke i form af øremærke, chip eller halsbånd. Det betyder, at disse katte kan overtages af den, der tager dem op og må videreformidles umiddelbart efter. 

Det er derfor vigtigt, at du som katteejer får mærket og registreret din kat, - ellers kan du miste ejerskabet af din kat.

Vi anbefaler at mærke katten permanent med en øretatovering/og eller en mikrochip og registrering i Det Danske Katteregister eller i Dansk Katteregister.

Se om din kat er korrekt registreret her:

Dansk Katteregister: https://www.dansk-katteregister.dk/

Det Danske Katteregister: https://www.katteregister.dk/forside

 

Hjerte- og lungeorm i Rudersdal (april 2021):

Siden nytår er 2 af klinikkens kære hundepatienter døde som følge af smitte med hjerteorm. En frygtelig oplevelse for såvel ejer som de dyrlæger, der forsøger at redde patienten.

Smittepresset er stigende i området, og hjerteormen, den alvorligste af de to parasitter, er langt mere udbredt idag end tidligere i området. Smittede hunde viser ikke altid symptomer.( https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/h/hjerteorm/ )

Fransk hjerteorm hos hunde

Hvad kan du som hundeejer gøre for at undgå, at din hund rammes alvorligt af smitten?

I Danmark er lovgivningen således, at man generelt ikke må medicinere forebyggende. Hverken med antibiotika eller med de endoparasitære midler, vi bruger mod hjerte/-lungeorm.

Årsagen til forbudet er blandt andet forebyggelse af resistensudvikling. Man sikrer sig herved, at vi også i fremtiden har medicin, som virker mod de forskellige infektioner. Derfor kan du som hundeejer ikke benytte forebyggende medicin til din hund, medmindre der er nogle helt særlige omstændigheder, som kan forsvares i forhold til gældende sundhedsfaglige regler.

Dette sammenholdt med det stigende smittetryk gør, at det nu er endnu vigtigere at lade sin hund teste for smitten, hunden kan være smittet uden at vise symptomer herpå, og jo tidligere vi finder smitten, jo større succes vil behandlingen have.

På Bistrup Dyreklinik anbefaler vi således dette testforløb med 3 afføringsprøver:

Hvalpe: hver 3.måned, fra hvalpen er 5 måneder til den er 18 måneder.

Jagthunde og andre særligt udsatte hunde: hver 3. måned

Voksne hunde fra 1½ år: 2 gange årligt

Alle hunde anbefales test indenfor 1 måned før bedøvelse

Alle hunde med symptomer anbefales test snarest

Hellere en test for meget end for lidt!

For januar 2020 har klinikken statistik over antallet af smittede hunde med hjerte/lungeorm. Resultatet viste at af de testede hunde var 21,5% positiv for enten hjerteorm (angyostrongylus) eller lungeorm ( crenosoma vulpis) eller dem begge. Procenten var høj, og det er bekymrende at overraskende få af de smittede hunde udviste symptomer, så som hoste, forpustethed eller motionsintolerance, som er de klassiske og dominerende symptomer.

Vi har i 2021 ikke opgjort antallet af hunde, som er testet positive, men der er mange! 

Coronavirus (april 2021)